آش از غذاهای سنتی است که به دلیل سبک بودن در عین دارا بودن خاصیت سیر کنندگی، طرفداران زیادی در بین ایرانی ها دارد. پختن آش به نسبت سایر غذاهای ایرانی ساده تر است، اما زمان زیاد تری برای پخت آن لازم است تا به خوبی جا افتاده و خوشمزه شود.
آش رشته
آش گندم
آش شله قلمکار
آموزش درست کردن آش رشته برای 4 نفر
مواد لازم برای تهیه آش رشته
حبوبات لازم
نخود ، لوبیا قرمزو لوبیا چیتی 40 گرم یا معادل 1/4 لیوان
عدس ریز 50 گرم
پیاز متوسط 3 عدد
روغن به مقدار لازم
زرد چوبه 1 قاشق غذا خوری
اسفناج 20 گرم معادل 10 عدد برگ متوسط
جعفری 20 گرم معادل 10 عدد
تره 30 گرم معادل 15 شاخه تره
شوید 10 گرم معادل 10 شاخه
گشنیز 20 گرم معادل 30 شاخه
نعناع خشک 2 قاشق غذا خوری
رشته آش 70 گرم
سیر 2 حبه
کشک 2 قاشق غذا خوری
آرد 2 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
آش-رشته-خوشمزه
طرز تهیه کامل آش رشته
از شب قبل نخود و لوبیا ها را باهم در ظرفی خیس میکنیم و عدس را جداگانه در ظرف دیگری خیس میدهیم .پیاز ها را هم خلالی میکنیم و برای اینکه موقع سرخ کردن لح نشود و حالت چیپسی پیدا کند از شب قبل آن را روی پارچه ای تمیز پهن میکنیم و با یک پارچه نازک روی آن را می پوشانیم.
نخود و لوبیاهایی که از شب قبل خیس کردیم درون قابلمه ای با 5 لیوان آب می پزیم و وقتی جوش آمد کف روی حبوبات را با قاشق میگیریم وحرارت شعله را کمتر میکنیم و و در قابلمه را به طور کمی نیمه باز روی آن قرار میدهیم و یک ساعت به آن زمان میدهیم تا حبوبات پخته شوند.
مقدار سبزی آشی که آماده کردیم رو تمیز میکنیم و شاخه های کلفتش را بر میداریم و پس از شستشو وآب گیری خرد میکنیم .
سبزی آش را نباید زیاد ریز کرد چون خودشو تو آش نشون نمیده .
بعد از آماده کردن سبزی میریم سراغ پیاز هایی که از شب قبل خلال کردیم در ماهیتابه ای با کمی روغتن سرخ میکنیم تا طلایی شود. در ظرف دیگری 4 قاشق غذا خوری روغن می ریزیم و اجازه میدهیم تا داغ شود بعد یک قاشق زرد چوبه را داخل آن میریزیم و بعد از کمی هم زدن نعناع ها را به آن اضافه میکنیم و سریع بعد از 10 ثانیه هم زدن از روی شعله گاز برمیداریم تا نعناع نسوزد و رنگ آن تیره نشود.
باید دقت کنید که در همین فاصله کم هم شعله گاز پایین باشد.
بعد ازیک ساعت که لوبیا ها پخت عدس و سبزی را به آن اضافه میکنیم و 5 لیوان آب جوش هم داخل قابلمه می ریزیم و شعله گاز را زیاد میکنیم تا مواد باهم به جوش بیاید .
بعد شعله را کم میکنیم و با در نیمه باز اجازه میدهیم عدس و سیزی ها با حبوبات به مدت نیم ساعت بپزند.
بعد از این زمان داخل لیوانی 2 قاشق غذا خوری آرد معادل 20 گرم را با نصف لیوان آب خوب مخلوط میکنیم تا آرد گلوله گلوله نشود و به داخل مواد آش به آرامی می ریزیم و هم میزنیم.
بعد از آن نصف پیاز داغ و نعناع داغمان را در داخل آش می ریزیم و بعد از کمی هم زدن در مرحله آخر رشته آش را نصف کرده و کم کم به صورت نامنظم در حالی که آش را بهم میزنید.
در داخل آن میریزیم .باید مدام هم بزنید تا رشته ها نرم شوند . در این فاصله نمک و ادویه دلخواه مثل فلفل و زرد چوبه را هم اضافه میکنیم وبعد از یک ربع از روی شعله برمیداریم .
دقت کنید آشتان رقیق باشد چون بعد ازکمی سرد شدن آش غلیظ میشود.
و بعد از نیم ساعت که گذشت آش شما آماده خوردن است چون هم جا افتاده و کاملا غلیظ شده و رشته ها حجیم تر و نرم تر شده است. برای تزیین میتوانید ازنصف پیاز داغ و نعناع داغ مونده و کمی سیر داغ و کشک به مدلهای دلخواه استفاده کنید.
مواد مورد نیاز برای پخت آش گندم
گندم پوست کنده وخیس کنده 2 لیوان
برنج شسته 1 لیوان
نخود 1 لیوان
لوبیا قرمز و لوبیا چیتی باهم 1 لیوان
عدس 1 لیوان
سبزی آش ( گشنیز – تره – اسفناج – جعفری – نیم کیلو
پیاز داغ 1 لیوان
نعناع داغ نصف لیوان
نمک – فلفل و زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه کامل آش گندم مقوی و فوق العاده
حبوبات را از چند ساعت قبل با آب ولرم خیس کنید تا در هنگام پخت هم زودتر پخته شوند و هم نفخ آنها گرفته شود.
برای درست کردن آش باید در یک قابلمه نسبتا بزرگ البته بستگی به حجم آش دارد ، انتخاب کنید و تا نصف قابلمه آب بریزید و گندم را همراه با نخود و لوبیا داخل آن اضافه کنید تا بپزند. بعد از به جوش آمدن آب ، باید حرارت را ملایم کنید تا حبوبات به آرامی پخته شود.
بعد از یک ساعت پخت گندم با نخود و لوبیا ، عدس و برنج را اضافه میکنیم و مرتب هم میزنیم تا ته نگیرد.
وقتی یک ساعت از زمان پخت برنج به همراه عدس و بقیه حبوبات گذشت .سبزی آش را به همراه نعناع داغ و پیاز داغ و همچنین نمک ، فلفل و زرد چوبه اضافه میکنیم و اجازه میدهیم همه مواد کنار هم بپزند و به اصطلاح جا بیفتند.
که حدود 45 دقیقه کافیست. اگر در حین پخت آش آب آن کم شد میتوانید کم کم مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.
مواد لازم برای درست کردن آش شله قلمکار
گوشت بدون استخوان:نیم کیلو
پیاز متوسط:4 عدد
سبزی:جعفری، گشنیز، اسفناج، تره و کمی شوید
نخود و لوبیاچیتی:از هرکدام یک فنجان
نعناع داغ:به مقدار لازم
روغن:نصف فنجان
برنج:یک فنجان
نمک و فلفل:به اندازه دلخواه
طرز تهیه آش شله قلمکار
برای تهیه ی این آش قدیمی بهتر است قبل از هر کاری شب قبل حبوبات را خیس کنید تا بهتر بپزند.برای تهیه ی این آش پیازها را به صورت خلالی خرد کنید و در مقداری روغن سرخ کنید.گوشت ها را به تکه های کوچکی تقسیم کرده و با پیاز کمی تفت دهید .
سپس سه لیوان آب داغ به ظرف مورد نظر اضافه کنید و اجازه دهید تا کاملا بپزد.بعد از اینکه گوشت به طور کامل پخت آن را به وسیله ی گوشتکوب له کرده و بکوبید و به مواد آش اضافه کنید.حبوبات و برنج و سبزی خرد شده و فلفل و گوشت له شده را که با هم مخلوط کردید به طور مداوم هم بزنید تا ته نگیرد و کاملا جا بیفتد.وقتی که آش آماده شد آن را در ظرف مورد نظرتان سرو کنید و با نعنا داغ تزیین کرده و نوش جان کنید.
همچنین بخوانید :
نکاتی طلایی برای پخت آش شعله قلمکار:
در تهیه این آش بجای اسفناج می توانید از برگ چغندر استفاده کنید.
در صورت در دسترس نبودن سبزی ترخون و مرزه تازه از سبزی خشک هم می توانید استفاده کنید.فقط باید سبزی ها را دو تا سه ساعت در آب ولرم خیس کنید و بعد آبکش کرده و استفاده کنید.
از عصاره طعم دهنده گوشت هم می توانید به جای آب گوشت در آش شله قلمکار استفاده کنید.
پیاز داغ زیاد باعث خوشمزه تر شدن آش شله قلمکار میشود.
اضافه کردن مقداری ماست در انتهای پخت آش باعث خوشمزه تر شدن آن میشود .
برای اینکه آش شله قلمکار شما غلظت بیشتری داشته باشد و میزان کش دار شدن آن بیشتر شود هنگام کوبیدن مواد آش، گوشت قلم گوسفند را از استخوان جدا کرده و بگذارید با بقیه مواد بجوشد.
در این آش حبوبات را با گوشتکوب له کنید و گوشت را ریش ریش کنید و در آش بریزید. یا نصف گوشت را همراه حبوبات بکوبید و نصف دیگر را ریش ریش کرده و در انتها با هم مخلوط کنید.
آش را در حین پخت مرتب هم می زنیم تا حالت کشدار پیدا کند و خوب جا بیفتد. همچنین حرارت زیر شعله آش را ملایم کنید تا به آرامی بپزدو پخته شود.
آش شعله قلمکار معمولاً با طعم تند مصرف می شود پس فلفل بیشتری به آن بزنید.
افرادی که دارای کلسترول بالا می باشند میتوانند به جای آب قلم از آب معمولی استفاده کنند که چربی کمتری داشته باشد.
کالری یک کاسه ماست خوری آش بدون کشک، نعناع داغ و پیاز داغ حدودا 175 گرم می باشد.
منبع : kitchen1011